Synquis en risicomanagement
Onder druk van ernstig tegenvallende projectresultaten van vooral door de overheid uitgevoerde bouwwerken zoals grote infraprojecten (Betuwelijn en Noord-Zuidlijn) is het belang van risicomanagement steeds relevanter geworden. Ook bij diverse grote of complexe utilitaire werken is de vraag naar een gestructureerde benadering van de projectrisico’s acuter geworden. In toenemende mate wordt al in een vroegtijdig stadium van een project aandacht besteed aan de projectrisico’s en de gestructureerde beheersing ervan. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zoeken naar de mogelijkheden om zo effectief en efficiënt mogelijk de projectdoelen te bereiken. Risicomanagement kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.
Lees Meer
Hoewel risicomanagement niet specifiek afhankelijk is van de contractvorm, wordt dit vooral toegepast bij geïntegreerde contractvormen. De reden daarvoor is, dat het proces van risicomanagement belangrijke input geeft voor de wijze waarop de processturing ingezet wordt.
Concreet geeft risicomanagement input voor:
• Systems Engineering
• Systeemgerichte Contractbeheersing
• Werk- en kwaliteitsplannen
Bovendien is een belangrijk verschil tussen traditionele en geïntegreerde contracten te vinden in de risicoverdeling in het project. Omdat bij geïntegreerde contracten vrijwel het gehele risico bij de opdrachtnemer ligt, zal deze hier ook op een andere wijze mee om moeten gaan om dit binnen zijn bedrijfsvoering te kunnen beheersen. opdrachtnemers dienen zich hiervan bewust te zijn, omdat dit directe consequenties kan hebben voor de verzekeringen, kapitaalreserves en dergelijke.
Er wordt hierboven bewust gesproken over ‘vrijwel het gehele risico’ dat bij de opdrachtnemer komt te liggen. De opdrachtgever blijft altijd verantwoordelijk voor de door (of namens) hem opgestelde (contract)documenten. De opdrachtnemer is vervolgens geheel verantwoordelijk voor de uitwerking en realisatie van de contractstukken. Indien onderhouds-, operationele of financieringscomponenten zijn opgenomen in het contract, dan vallen deze ook onder de verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer. Wanneer een partij verantwoordelijk is voor onderdelen, wil dit zeggen dat deze partij daarvoor het risico draagt.
Om op een gecontroleerde manier met de risico’s om te gaan, is de toepassing van risicomanagement benodigd. Risicomanagement wil niets anders zeggen dan een methode of systematiek om tot een continue beheersing van de projectrisico’s te komen. De meest toegepaste methode is de RISMAN-methode. RISMAN gaat uit van een continue proces. Deze stappen tonen veel gelijkenis met de stappen in de DEMMING-circle.

Voor uitleg Risman-methode, klik op het icoon.
De adviseurs van Synquis zijn door hun jaren lange ervaring specialisten op het gebied van risicomanagement en zijn in staat u hier adequaat te adviseren.